Boerhaavedistrict

Van Gas los

Eind vorig jaar is het eerste huis in onze buurt van het gas los. Reden te meer om deze ervaring te delen met de rest van Leiden! Tim vertelt hieronder over zijn ervaring. Mocht je graag zelf een keer kijken hoe het allemaal werkt, dan kan je altijd een afspraak maken.

De nieuwe lucht/water warmtepomp

Sinds december is ons huis gasloos. We hebben een warmtepomp laten installeren. Deze vervangt nu de HR ketel. We kookten al elektrisch en daardoor zijn we nu ‘all electric’.

We hadden al 16 zonnepanelen op het dak, welke de benodigde elektriciteit opwekken en daardoor zijn we nu ook energieneutraal.

Een warmtepomp is wel een grote investering, die je niet snel terugverdient. Maar voor ons weegt het milieu zwaar. Wij waren zo gelukkig dat wij voldoende spaargeld hadden, wat maar weinig rente opbrengt. Dan dat geld maar liever in een warmtepomp investeren.

Onze warmtepomp onttrekt warmte aan de buitenlucht. Het is een zogenaamde lucht / water warmtepomp. Bijzonder aan deze warmtepomp is dat hij bij een buitentemperatuur van -10 gr C nog steeds voldoende warmte levert.

Een warmtepomp werkt bij relatief lage temperatuur, maximaal ca 60grC. Het is daarom noodzakelijk dat je huis over vloerverwarming beschikt of over lage temperatuur radiatoren. Ons huis had al radiatoren met extra grote capaciteit.

Verder is het belangrijk dat het vermogen van de warmtepomp zo goed mogelijk is afgestemd op de warmtevraag van de woning.

Een warmtepomp met te kleine capaciteit is niet prettig, maar een te grote capaciteit ook niet en is bovendien onnodig duur.

Verstandig is het daarom om een warmteverliesberekening uit te laten voeren. Je hebt dan wel de bouwtekeningen nodig en isolatiewaarden.

Zo'n berekening kost ca €250.-.

Het vinden van een geschikte installateur viel ook nog niet mee. De meeste installateurs hebben geen ervaring met warmtepompen of hebben geen tijd.

Laat minimaal twee installateurs een offerte maken en laat ze bij jou thuis komen. Zij kunnen dan de situatie ter plekke bekijken. Je krijgt dan meteen een indruk van hen. Hebben ze voldoende ervaring op dit gebied en klikt het tussen jou en hem / haar.

Dat laatste vind ik erg belangrijk.

De warmtepomp werkt naar wens. Bij de afgelopen koude dagen deed hij het geheel volgens verwachting. Er vormde zich wel ijs en rijp op het apparaat. Maar op gezette tijden gaat hij in de ontdooimodus. In circa vijf minuten is hij ontdooit en gaat hij gewoon weer verder. Dat is leuk om te zien en geeft vertrouwen dat hij het onder barre condities nog steeds doet.

-Tim Spruijt