District Merenwijk

Marc Koene & Michèle Stokla

Wij zijn Marc Koene en Michèle Stokla en samen zetten we ons in om van de Merenwijk een duurzame energieneutrale wijk te maken. Dat doen we door de verduurzaming van woningen te promoten en door gezamenlijke projecten voor duurzame energie in de wijk te ontwikkelen.

De Merenwijk is in de jaren 70 van de vorige eeuw met prefab technieken seriematig gebouwd. Ze zijn gebouwd zonder rekening te houden met energieverbruik. Dat kan veel beter. Wel lijken ze in ontwerp allemaal op elkaar, zodat bewoners bij de aanpak veel van elkaar kunnen leren en overnemen.

Tijdens wijkbijeenkomsten informeren we buurtgenoten over onze aanpak voor woningverbetering.  Voor belangstellenden maken we het bestellen van materialen en het aanvragen van subsidie makkelijker en regelen we kortingen van leveranciers. En voor groepen bewoners in eenzelfde type woning kunnen we advies regelen van een bouwkundige over de beste maatregelen voor die huizen. Maar ook hebben we de Zelf Makkelijk Doen box, die mensen een week in huis kunnen krijgen om kennis te maken met makkelijk uit te voeren maatregelen: radiatorfolie,tochtstrips, led-lampen, de solar bell en nog veel meer.

Drie elementen staan centraal in een project met de buren: meten is weten, maak een plan en werk samen.   

1.      Meten is weten

 Voor twee woningtypes in de wijk zijn de woningen bouwkundig in kaart gebracht met interviews en warmtefoto’s. Het gaat om de Dalen / Duinen en de Werven. Bewoners van ca. duizend woningen in de Merenwijk kunnen nu al van deze kennis gebruik maken.

2.      Maak een plan

We raden mensen aan een stappenplan voor maatregelen te maken. Dat kan simpel door het gratis maatwerkadvies aan te vragen via Ga Goed, maar ook door mee te doen aan een burengroep of er één te starten. Dan maak je samen met een bouwkundig adviseur een goed plan voor de woningen van jouw woningtype.

3.      Werk samen

In een burengroep brengt iedereen iets in en samen weet je meer dan alleen. Als we er met z’n allen voor gaan, kunnen we bovendien mooie kortingen regelen en maken we het werk voor iedereen makkelijker. Bovendien is het leuker om verduurzamen met een groep doen. De wijk wordt er veel gezelliger door.

Via Ga Goed of via Energie in de Merenwijk kun je je aanmelden voor informatie en advies, voor het ontvangen van de nieuwsbrief, voor deelnemen of starten van een burengroep, voor de Zelf Makkelijk Doen box of gewoon voor een vraag of een tip. Tot ziens in de wijk.