District Merenwijk

Nieuws & Agenda

Nieuwsbrief december 2017

De nieuwste nieuwsbrief van december 2017 is hier te lezen

Merenwijk houdt duurzaam open huis


Merenwijk houdt duurzaam open huis zaterdag 4 en 11 november 2017

Tientallen bewoners van de Merenwijk hebben hun huis verduurzaamd. Sinds de GaGoed campagne van de gemeente Leiden gestart is in 2016 gaat het hard. Huiseigenaren brengen isolatie aan in de kruipruimte, in spouwmuren en op zolder. Enkel glas wordt vervangen door HR++ glas en steeds meer bewoners kiezen voor zonnepanelen op het dak of een warmtepomp voor de verwarming.

Zes van de huizen die duurzame maatregelen genomen hebben houden op zaterdag 4 of 11 november duurzaam open huis. Ook elders in de stad stellen mensen hun verduurzaamde huizen open voor geïnteresseerde buren en andere bezoekers. Wie dat zijn en hoe je je zich kunt aanmelden kun je vinden op: www.duurzamehuizenroute.nl

In de Merenwijk ziet het schema er als volgt uit:

Beukenrode za 4 november 13.30 – 16 uur (alleen via aanmelding)
Kokkelbank 33, Familie Van Daalen za 4 november 13.30 – 16 uur
Scilladuin 8, familie Koene za 4 november 13.30 – 16 uur
Lobeliadal 15, familie Beran za 11 november 10 – 12.30 uur
Satijnvlinder 2, familie Dekker za 11 november 13.30 – 16 uur
Lintgras 12, familie Blaauwgeers za 11 november 13.30 – 16 uur

Via de site www.duurzamehuizenroute.nl kun je je aanmelden bij de bewoners, zodat zij weten wie er komen. Ook kun je daar zien welke duurzame maatregelen er in het huis zijn getroffen en hoe het huis er uit ziet.

Tijdens de openstelling van de huizen kunnen de eigenaren vragen beantwoorden over de maatregelen en het effect voor de energierekening en het comfort in huis. Ook kun je je inschrijven voor de nieuwsbrief van Energie in de Merenwijk over de GaGoed campagne in de Merenwijk.

Duurzame huizenroute

Ook wij hebben ons huis verduurzaamd. We hebben inmiddels vloerisolatie (Tonzon), spouwmuurisolatie, gevelisolatie aan de buitenkant, dakisolatie aan de binnenkant, een isolerende voordeur en natuurlijk overal dubbel glas. De warmte halen we uit de lucht met behulp van een warmtepomp. Nieuwsgierig? Kom dan kijken tijdens de Duurzame Huizenroute op 4 november tussen 13.30 en 16.00 uur, Scilladuin 8

Er doen nog meer huizen mee met de Duurzame Huizenroute in de Merenwijk, zie voor meer informatie welke huizen meedoen: www.duurzamehuizenroute.nl


Actie zonnepanelen

Zonnepanelen actie

Wilt u een lagere energierekening? En ook een bijdrage leveren aan de verduurzaming van onze stad? Profiteer dan nu van ons Goed initiatief om gezamenlijk zonnepanelen in te kopen. Wij, als wijkambassadeurs, organiseren belangeloos een collectieve inkoopactie.

Hoe werkt het?

Iedereen met een eigen dak kan meedoen. Door de gezamenlijke inkoop zorgen wij voor een goede prijs. Hoe meer inwoners meedoen, hoe goedkoper de aanschaf!

Welke installateur?

Wij als Leidse wijkambassadeurs energie, hebben bij een groot aantal installateurs uit de Leidse regio een prijs- en kwaliteitsopgave aangevraagd. De installateurs werden niet alleen beoordeeld op een goede balans tussen kwaliteit en prijs, maar ook op flexibiliteit, betrouwbaarheid en de garanties van het systeem. Het gaat om de installatie van zonnepanelen die minimaal 25 jaar een goed rendement blijven leveren. Voor een gemiddeld huishouden betreft het een installatie met een vermogen van ca. 2000 kWh (meer of minder kan uiteraard ook) met terugverdientijd van gemiddeld 7 jaar. Als u de aanschaf van zonnepanelen combineert met een groen dak, dan verbetert het rendement van de panelen met zo’n 6%. Meer informatie over de aanleg en subsidie van groene daken vindt u op www.groenedakenleiden.nl.

Heeft u interesse in deze collectieve zonnepanelen inkoop? Of heeft u nog een vraag?

Mail naar energieindemerenwijk@gmail.com voor meer informatie of een vrijblijvende offerte.Nieuwsbrief Energie in de Merenwijk, juni 2017

De nieuwsbrief van Energie in de Merenwijk lezen? Klik dan hier

Wijkambassadeurs vragen om structureel beleid

Wijkambassadeurs van de Ga Goed campagne vragen het bestuur van de gemeente Leiden het beleid voor energiebesparing structureel te maken. Eind 2017 dreigt de subsidie voor bewoners en de ondersteuning voor de wijkambassadeurs te stoppen. Dat ontmoedigt huiseigenaren en actieve bewoners. De brief is hier te lezen.

Huis verduurzamen door isolatie?

Interesse in het verduurzamen van de eigen woning? Meer informatie en advies over vloer-, dak-, gevel- en spouwisolatie? HR++ glas, zonnepanelen, warmtepompen?

Kom dan vrijdag 12 mei tussen 12.00 en 16.00 uur naar de verpakkingsvrije winkel (naast Neuteboom) in de Kopermolen.

Marc Koene, wijkambassadeur van de Merenwijk van de Ga Goed campagne en Energie in de Merenwijk is aanwezig om vragen te beantwoorden en ideeën uit te wisselen.

Informatiemarkt duurzame Merenwijk

Informatiemarkt duurzame Merenwijk

Waar?                  Regenboogkerk

Wanneer?           Zondag 15 januari 2017 van 11 – 12 uur

De Regenboogkerk wordt een Groene Kerk. Daarover gaat de interactieve dienst op 15 januari aanstaande. In aansluiting daarop kunnen bewoners van de Merenwijk kennismaken met duurzame initiatieven in de Merenwijk. Energie in de Merenwijk richt na afloop van de dienst van

11 – 12 uur een informatiemarkt in. Daar zijn ook Merenwijkers welkom die niet aan de dienst deelnemen.

Op de informatiemarkt hebben bezoekers de gelegenheid om kennis te maken met:


Energiebesparing

-        De mogelijkheden voor energiebesparing in woningen, gepresenteerd door Energie in de

Merenwijk, de wijkambassadeur van Ga Goed Leiden in de Merenwijk;

De Merenwijk is gebouwd in de jaren ’70 van de vorige eeuw, net tijdens de eerste oliecrisis. Aandacht voor isolatie van woningen was er nog nauwelijks. Inmiddels is dat veranderd. Klimaatverandering maakt mensen bewust van de noodzaak om ons energieverbruik te minimaliseren en zo veel mogelijk duurzaam op te wekken. Maar mensen denken ook aan de hoogte van de energierekening of het verbeteren van het comfort.

Energie in de Merenwijk werkt samen met bewoners aan het verduurzamen van onze woningen. Op de informatiemarkt komen bezoekers meer te weten over makkelijke maatregelen tegen tocht en vocht, over de voordelen van vloer- en gevelisolatie, dubbelglas of HR++ glas en maatregelen aan het dak. Ook is er informatie over de subsidies van de gemeente en het rijk. Kom ook om de warmtefoto’s van huizen van uw buren te bekijken.


Zonnepanelen

-        De mogelijkheden van zonnepanelen op je dak, gepresenteerd door Energiek Leiden;

Veel mensen overwegen om zonnepanelen te laten installeren op hun dak. Er zijn ook veel vragen over. Welke panelen moet ik kiezen? Is mijn dak wel geschikt? Wat kost het en wat levert het op?

Die vragen kunnen besproken worden met Energiek Leiden, de organisatie die al 10 jaar zonnepanelen promoot in Leiden. Ook is er informatie hoe mensen die geen geschikt dak hebben, toch gebruik kunnen maken van de aantrekkelijke verrekening van de stroomopbrengst van zonnepanelen via de energierekening: het zogenaamde salderen. Deelnemers aan een collectief zonnedak in een postcoderoos maken ook gebruik van deze aantrekkelijke verrekening. Bezoek de stand om kennis te maken met de mogelijkheden en stel de vragen die u heeft over zonne-energie.


Biodiversiteit

-        Biodiversiteit in onze wijk en de Broek en Simontjespolder;

De Merenwijk is een groene wijk aan de rand van het buitengebied. We wonen aan de grens van het Groene Hart en de ecologische hoofdstructuur. Daarmee is de wijk een belangrijk overgangsgebied tussen natuurgebied en stadsnatuur.

De gemeente wil de stadsnatuur in de stad verder ontwikkelen en versterken. Dat doet ze bijvoorbeeld door het ontwikkelen van het Singelpark, door het zichtbaar maken van de onderwaternatuur in de Waardgracht en door groenstroken bijvriendelijk in te richten. Ook wordt het groen houden of maken van tuinen bevorderd en is er subsidie mogelijk voor groene daken.

Merenwijkers en de medewerkers van de kinderboerderij spelen een belangrijke rol in de uitvoering van deze ideeën. Maak kennis met de natuur in en vlak buiten onze wijk en vraag naar de mogelijkheden om actief te worden.


Thema-avond energiebesparing en duurzame energie in de Merenwijk

De Merenwijk is gebouwd in de jaren ’70 van de vorige eeuw. De wijk is ruim, groen en rustig en de meeste bewoners wonen er graag. Maar 45 jaar geleden was er onbeperkt aardgas en van klimaatverandering had nog niemand gehoord. Het ontwerp van de huizen in de Merenwijk is daar ook naar: aan isolatie en duurzame energie is nauwelijks aandacht besteed.

Nu in 2017 ziet de wereld er heel anders uit. Niet alleen het opwarmende klimaat, ook de aardbevingen in Groningen maken dat we in de toekomst onze woningen zonder aardgas warm willen houden en zonder aardgas willen koken en douchen. Ook in onze woningen in de Merenwijk kunnen we stappen zetten om dit dichterbij te brengen. Onze woningen zijn het waard om klaargemaakt te worden voor de 21e eeuw. Daarover gaat de thema-avond voor Merenwijkers op 23 januari a.s.

Op maandag 23 januari 2017 organiseert Energie in de Merenwijk samen met de Wijkvereniging Merenwijk een thema-avond over het moderniseren en verduurzamen van onze woningen in de Regenboogkerk. De thema-avond start om 20.15 uur, aansluitend aan de besloten algemene ledenvergadering van de Wijkvereniging Merenwijk van 19.00 – 20.00 uur.

Het programma bestaat uit een drietal korte introducties over de mogelijkheden voor isolatie en duurzame energie van onze woningen, over subsidies van de gemeente Leiden en de landelijke overheid en over zelf makkelijk uit te voeren maatregelen voor huurders en eigenaren. Daarna is er gelegenheid om aan een thematafel dieper op de onderwerpen in te gaan en vragen te stellen aan specialisten.

Er zullen thematafels zijn over:

-        Isolatie van vloeren, gevels, daken en ramen

-        Burengroepen die samenwerken om de woningen te onderzoeken en samen maatregelen te nemen

-        Alles over zonnepanelen en collectieve zonnedaken

-        Subsidies voor energiebesparing en duurzame energie

-        Makkelijke maatregelen om warmte binnen te houden en tocht en vocht tegen te gaan

-        Welke materialen zijn er in de bouwmarkt verkrijgbaar om een huis te verduurzamen.

Na afloop om 22.00 uur is er gelegenheid om na te praten met medebewoners, wijkgenoten en specialisten.

Bijdragen aan de thema-avond zijn er van:

-        Energie in de Merenwijk (wijkambassadeur Ga Goed campagne van de gemeente Leiden)

-        Wijkvereniging Merenwijk

-        Omgevingsdienst West-Holland

-        Energiek Leiden, een collectief dat duurzame energie bevordert in leiden

-        EpiCentrum Slaagwijk en Stichting Piezo

-        Gamma Gooimeerlaan


Nieuwsbrief Energie in de Merenwijk, december

Klik hier voor de nieuwsbrief van december van Energie in de Merenwijk


Duurzame huizenroute op zaterdag 12 november 2016!

Met Ga Goed gaan we verder om samen met de buren een stappenplan naar een energiezuinige woning of zelfs een Nul-Op-De-Meter-woning te maken. Van de huizen uit de Werven, de Duinen en de Dalen zijn warmtescans en bouwanalyses van de woningen in te zien. We nodigen met name bewoners van de Merenwijk uit langs te komen en mogelijk mee te doen.

5 november om 11.00 en 13.00 uur speciaal voor de Dalen en Duinen en 12 november om 12.00 en 14.00 uur speciaal voor de Werven.


Nieuwsbrief Energie in de Merenwijk

De nieuwe nieuwsbrief van Energie in de Merenwijk is uit.
Bekijk hier de nieuwsbrief online.