Leiden-Noord

Verslag wijkavond energie besparen van 15-12-2017

Wij zijn onze avond begonnen met de introductie van Goed en wat ons werk als wijkambassadeurs inhoud. Aan de hand van de klimaatdoelen van de gemeente en het toewerken naar het aardgasvrij verwarmen van alle woningen tot 2050 hebben wij toegelicht waarom dit belangrijk is en waarom wij dit werk doen.

Wat voor maatregelen je als woningeigenaar kunt nemen hebben wij weer een keer aan de hand van onze eigen woning laten zien en daarbij ook verteld hoe ver wij zelf nog moeten gaan om onze woning aardgasvrij te maken.

Na een korte pauze hebben wij dan de aandacht meer op de kleine maatregelen gericht. Van tevoren hadden wij een 5-tal energiebesparende producten ingekocht die wij vervolgens gingen verloten onder alle mensen die zich van te voren opgegeven hebben: radiatorfolie, tocht-strips, een douchetimer, een stand-by-killer en een energiemeter. Dit was een groot succes! Een van de aanwezigen had de suggestie om een energiemeter aan te schaffen die dan bij ons uitgeleend kan worden en dat is al gebeurd. In januari ging hij als eerste voor een weekje naar degene die het voorstel deed!

Ik denk dat er die avond ongeveer 30 Duurzame Meetlatten de deur uit gegaan zijn: een folder met heel veel goede tips om op je energie- en gasrekening te kunnen besparen. Ook zijn een als reactie op de flyers en de informatieavond een aantal aanvragen voor een energiescan binnen gekomen.

Het overgrote deel van de aanwezigen waren woningeigenaren maar ook een groep van ca. 8 - 10 huurders woonde de bijeenkomst bij. De uitkomst daarvan was dat er nog vrij weinig mogelijkheden voor huurders zijn om – behalve acties zoals in de Duurzame Meetlat omschreven – hun woning energiezuiniger te maken. Hier is zeker nog winst te halen in de toekomst.

En hilarisch momentje was toen “onze” energie plotseling op was: ons laptop hield er kort voor het einde van de presentatie ermee op omdat de voeding blijkbaar stuk was. Gelukkig waren we op alles voorbereid en konden we het verhaal aan de hand van onze aantekeningen nog afmaken. Er volgenden nog leuke gesprekken en discussies van de aanwezigen - met ons en onderling.