Tuinstad-Staalwijk en Vreewijk

Caroline Piet & Michiel Janssen

Caroline

Als zelfstandig communicatieadviseur heb ik de afgelopen jaren onder meer gewerkt voor de staf van de Deltacommissaris aan plannen om een nieuwe watersnoodramp te voorkomen en zo dus te zorgen voor droge voeten en voldoende zoet drinkwater in Nederland voor de toekomst.

Die opdracht heeft me weer met mijn neus op de feiten gedrukt dat het belangrijk is dat we allemaal bewust bezig zijn met onze zorg voor de aarde. Iedereen vindt het eigenlijk heel normaal dat we droge voeten hebben en voldoende drinkwater. Zo is het ook met de energievoorraad.

Iedereen vindt het heel gewoon dat als hij aan de knop van de verwarming draait, het huis lekker warm wordt. Maar ook daar zit een einde aan. En dan heb ik het nog niet eens over de invloed op het klimaat.

Mijn focus ligt bij het bewust maken van mijn wijkburen dat er heel veel mogelijk is als het gaat om energiebesparing en dat ook kleine beetjes helpen. Dat het gaat om een investering (groot of klein) die uiteindelijk juist geld oplevert en ook vaak veel comfort.

Je begint bij jezelf; zo heb ik sinds vorig jaar samen met de buren zonnepanelen laten plaatsen. Sinds dit voorjaar hebben we een groen dak en bij de recente verbouwing van ons huis hebben we geïnvesteerd in het zo energieneutraal mogelijk maken van ons huis. Ik heb dus zelf net het traject van aanvragen van subsidies achter de rug. En ik kan je vertellen dat het reuze meeviel met de rompslomp en dat we de subsidies heel snel binnen kregen.

Michiel

De afgelopen jaren heb ik mij, in samenwerking met enthousiaste inwoners in alle wijken van de stad, ingezet om zoveel mogelijk groene daken in Leiden aan te leggen. Dat is goed voor het milieu en wateroverlast en tegen meeuwen. 

Leiden bouwt aan een ‘duurzame stad’. Ik ben blij dat Leiden een substantiële bijdrage wil leveren aan de (inter-)nationale afspraken van het VN-Klimaatakkoord van Parijs en ik werk graag mee aan de realisatie hiervan. 

Voor de individuele huiseigenaar is er veel te winnen: een geïsoleerd huis is veel comfortabeler en de energierekening lager. Bovendien geeft zowel de gemeente Leiden als het Rijk flinke subsidie op isolatie van ramen, muren, vloer en dak. En er zijn nog veel meer mogelijkheden om minder energie te gebruiken en je persoonlijke bijdrage te leveren aan het klimaat. Daarover informeren wij je graag, op reguliere wijkbijeenkomsten, maar ook als je een individueel advies wilt.